Hanya pelajar Tingkatan Lima dan Tingkatan Enam akan dibenarkan untuk kembali ke sekolah apabila ia dibuka semula.

Sementara yang lain pula akan menjalani pembelajaran dari rumah sehingga dimaklumkan oleh Kementerian Pendidikan (KPM).

Dalam garis panduan baru yang dikeluarkan untuk pembukaan semula sekolah, sesi persekolahan hanya untuk pelajar Tingkatan Lima yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Vokasional Malaysia (SVM), dan pelajar Tingkatan Enam yang mengambil Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM ) dan Sijil Tinggi Agama Islam Malaysia (STAM), serta semua peperiksaan antarabangsa yang setara.

“Home-based learning untuk peringkat yang lain sehingga dimaklumkan KPM. Pertandingan ko akademik dan ko kurikulum (akan dibuat secara) dalam talian,” menurut garis panduan itu.

Bagaimanapun, semua kakitangan sekolah dijangka akan kembali bekerja sebaik sekolah dibuka semula.

Semua aktiviti dibenarkan, kata garis panduan itu lagi, kecuali untuk sukan, aktiviti kokurikulum bersemuka dan sebarang bentuk perhimpunan sekolah atau aktiviti yang melibatkan murid, guru dan warga sekolah berkumpul beramai-ramai.

Sekolah satu sesi akan bermula dari jam tujuh pagi hingga empat petang, sementara sekolah dua sesi akan beroperasi dari jam tujuh pagi hingga 6.45 petang. Mereka yang mempunyai urusan di sekolah akan dibenarkan masuk dari jam lapan pagi hingga 5.30 petang.

Protokol yang dikeluarkan dalam garis panduan ini merangkumi jarak sosial, kebersihan tangan, pemeriksaan kesihatan, pembersihan dan sanitasi, hebahan maklumat langkah kesihatan dan keselamatan, susun atur meja dan aplikasi MySejahtera.

Suhu badan setiap orang di sekolah, termasuk guru, pelajar dan pekerja kontrak, mesti diambil dan direkodkan.

BACA BERITA PENUH DARI MKINI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here