Soalan Percubaan SPM Bahasa Melayu 2019 adalah sebahagian kertas soalan yang telah berjaya dikumpulkan dan dikemaskini oleh saya.

Kertas Bahasa Melayu adalah mata pelajaran wajib lulus dalam SPM, dan ini sekaligus membuatkan kertas ini amat penting.

Laman ini dibangunkan untuk membantu guru-guru, pelajar dan ibubapa dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih bersistematik.

Skema dari proses jalan kerja dan format jawapan adalah berdasarkan keperluan dan kehendak masa kini dan amat mudah difahami.

BAGAIMANA UNTUK MENGULANGKAJI?

Sebelum menduduki peperiksaan, anda perlu melakukan ulang kaji dengan menggunakan bahan – bahan di sini.

Secara amnya, semakin banyak anda berlatih menjawab soalan, semakin baik prestasi anda kelak.

Di bawah ini adalah strategi untuk mengulangkaji dengan menggunakan bahan dibawah.

  1. Pastikan anda memaklumkan kepada ibu/bapa/kawan sebelum memulakan kertas percubaan ini.
  2. Tutup sebarang gangguan, termasuk telefon bimbit anda. Pastikan anda menyediakan suasana dan masa yang hampir seperti peperiksaan sebenar.
  3. Klik pada kertas soalan pilihan anda.  Muat turun dan cetak kertas soalan tersebut.
  4. Buat ulangkaji ringkas sebelum kertas peperiksaan dibuat.
  5. apabila anda sudar bersedia, buat soalan dang anda muat turun tadi pada kertas kosong.  Jangan content kertas yang anda telah cetak agar ianya boleh dibuat semula.
  6. Cuba buat semua soalan di dalam masa yang ditetapkan, dan tamatkan latihan anda apabila masa sudah tamat.  Jika anda habis menjawab awal, anda juga boleh menamatkan peperiksaan terus.
  7. Cetak skema jawapan soalan yang anda buat tadi.
  8. Buat semakan soalan yang anda telah selesaikan sendiri dengan merujuk skema jawapan. Kenal pasti kesalahan dan jawapan yang betul.
  9. Ulang membuat kertas soalan sama selepas selang beberapa hari.  Jika anda mendapati mata/markah anda semakin baik, maksudnya anda sudah mula meningkat di dalam pemahanan anda.

Untuk soalan penulisan seperti dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu, anda boleh mencetak soalan yang dibuat anda, dan meminta guru tuisyen/guru BM/Guru BI anda membantu menyemak soalan esei yang anda buat.

SUMBANGAN SOALAN PERCUBAAN SPM BAHASA MELAYU

Soalan – soalan dibawah diperolehi daripada pelbagai sumber di internet dan juga melalui penghantaran soalan oleh guru – guru dan pelajar yang ingin berkongsi bahan dengan saya.

Jika anda mempunyai soalan percubaan untuk tahun 2019, atau anda mahu turut menymbang soalan, anda boleh menghubungi saya melaui email chegu@cyrildason.com atau DM di Facebook https://fb.com/cyrildason.

SOALAN PERCUBAAN SPM BAHASA MELAYU 2019

SOALAN PERCUBAAN SPM 2019 MATAPELAJARAN LAIN

Jika anda memerlukan soalan dan jawapan soalan percubaan SPM mata pelajaran lain, anda boleh pergi ke laman utama soalan percubaan SPM.

PERGI KE LAMAN UTAMA PERCUBAAN SPM 2019

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here